Waterbestendige constructiewijze en materiaalkeuze (dry proof)

Bewoner kijkt uit het raam van zijn woning aan de Korte Engelenburgerkade in het centrum van Dordrecht naar het hoogwater © Robin Utrecht

Gebouwen kunnen zo ontworpen worden dat een overstroming niet tot bouwkundige schade leidt. Hierbij moet gedacht worden aan het toepassen van waterbestendige constructie- en afwerkingsmaterialen zoals beton, gesloten celisolatie, baksteen, wand- en vloertegels, aluminium en stalen kozijnen, glas, etc. Kruipruimteloos bouwen is een geschikte constructiewijze, omdat er geen water en verontreinigingen onder het gebouw achter blijven.

Bij toepassing van deze materialen en constructiewijzen is het mogelijk dat een gebouw na een overstroming en na reiniging weer relatief snel functioneel is. De werkzaamheden blijven na overstroming beperkt tot schoonmaken, schilderen en eventueel vervangen van beschadigde inboedel. In veel gebieden langs de grote rivieren is dit een vaker toegepaste oplossing.

Aandachtspunten zijn onder andere dat de bouwelementen bestand moeten zijn tegen eventuele waterdruk of stroming en het opdrijven van de constructie. Ook moet het water makkelijk kunnen afstromen of weggepompt kunnen worden.

Dry proof, splitlevel aquarium glass © TU Delft, Xplorelab
Dry proof, splitlevel waterbestendige muur © TU Delft, Xplorelab