Amfibiewoningen, Maasbommel

Amfibie woningen Maasbommel © Dura Vermeer

Buitendijks in een recreatiegebied, in de nabijheid van het Gelderse Maasbommel, zijn 32 amfibische en 14 drijvende woningen gerealiseerd. De amfibische woningen zijn bevestigd aan flexibele meerpalen en rusten op een betonfundering en kunnen in het geval van hoge rivierwaterstanden omhoog bewegen en drijven. De bevestiging aan de meerpalen zorgt ervoor dat een deel van de deining wordt opgevangen. De drijvende woningen zakken bij lage waterstanden en rusten dan op een betonfundering.

De drijvende en de semi-drijvende woningen hebben een zelfde opbouw, een betonnen bak met daarop een relatief lichte houtskeletbouw-constructie. De betonbakken wegen 72 ton per stuk, de houtskeletbouwconstructie circa 22 ton. Het lage zwaartepunt geeft extra stabiliteit. De betonbakken zijn uitgevoerd in normaal beton met een toeslagmateriaal om ze waterdicht te maken. Op de naden is een extra waterkerende voegenband toegepast.

De betonbakken zijn ongeveer 2 m hoog en hierdoor alleen als kelder te gebruiken of, als een deel van de woning als splitlevel wordt uitgevoerd, ook als een slaapkamer.

De verwachting is dat eens in de vijf jaar het water meer dan 70 cm stijgt en de woningen dan meebewegen. De woningen kunnen een verschil in waterpeil opvangen van 5,5 m. Pötz et al., 2009

Doorsnede van de drijvende huizen © Factor Architecten bv
Doorsnede van de semi-drijvende huizen © Factor Architecten bv
De meerpalen waarin de huizen op en neer kunnen bewegen, afhankelijk van het waterpeil © Dura Vermeer

Literatuur