Boszoom – Pijnacker-Nootdorp

Boszoom © Nanda Sluijsmans

De nieuwe woonwijk Boszoom ligt in de nieuwe ontwikkeling Keijzershof aan de zuidrand van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, langs de N470 en de metrolijn tussen Rotterdam en Den Haag.
De wijk kenmerkt zich door een groenblauwe drager, de groene zoom, middenin de wijk. Deze geeft de nieuwe wijk een groen karakter en een aantrekkelijk woonmilieu. Vanaf deze groene zoom lopen groene aftakkingen verder de wijk in, waarlangs woonbuurten zijn gecreëerd.

Stedenbouwkundig plan Boszoom, Pijnacker Nootdorp © Inbo

Groene zoom

De groene zoom bestaat uit water en groen met een natuurlijke en organische vormgeving. De groene zoom is kindvriendelijk ingericht en vormt een gezamenlijk, natuurlijk speelgebied, wandelroute, ontmoetingsplek en rustige omgeving in één. Dit nodigt uit tot spelen en verkennen. De groene zoom vormt tevens een ecologische verbinding met de omgeving. De zoom is autovrij.

Wonen aan de Groene zoom © Nanda Sluijsmans

Woningen

In de Boszoom zijn diverse buurtjes gerealiseerd van verschillend karakter.
Direct binnen de ring liggen een tiental buurtjes met eengezinswoningen rondom hoven met parkeergelegenheid.
De grotere woningen binnen de Boszoom, zoals de twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande villa’s grenzen direct aan de groene zoom. Hier is de verkaveling ruimer met groene voortuinen en parkeren op eigen terrein. De woningen zijn omgeven door rustig openbaar groen of gesitueerd aan lanen.

De architectuur in Boszoom heeft een traditionele maar toch eigentijdse uitstraling. Hierin wordt het gebruik van natuurlijke materialen meegenomen, zoals hout, gebakken steen of een rieten dak. Daarnaast zijn de woningen energiezuinig uitgevoerd.

Verkeer

Het autoverkeer wordt in deze verkeersluwe wijk middels een ringontsluiting om de nieuwe wijk heen geleid. Alleen waar nodig prikken er wegen de wijk in. Dit is bij de ingangen naar de parkeerhoven van de buurten en de smalle zigzaggende straatjes om de woningen direct aan de zoom te ontsluiten.
De auto’s worden buiten de wijk langs de hoofdweg (ringstructuur) geparkeerd en in de parkeerhoven van de buurten. Zo worden de auto’s zoveel mogelijk aan het zicht van de wijk onttrokken, krijgt flora en fauna de ruimte en kunnen kinderen veilig op straat spelen. Waar mogelijk zijn de parkeerplaatsen voorzien van halfverharding.

Smal zigzaggende straatjes in de huizen ontsluiten © Nanda Sluijsmans
Parkeren op halfverharding © Nanda Sluijsmans

Watersysteem

In bijna iedere buurt ligt een wadi. Het hemelwater van de wegen stroomt in de dichtstbijgelegen wadi en deze voert af naar de groene zoom.

Wadi © Nanda Sluijsmans
Wadi © Nanda Sluijsmans