De eetbare stad, Andernach

De 'Eetbare' stad Andernach, Duitsland © Andernach

Andernach is een nieuwe weg ingeslagen met het concept ‘eetbare stad’. Andernach motiveert burgers om mee te werken aan het inrichten en onderhouden van het stedelijk groen, onder andere door het planten van groente en fruit dat iedereen mag oogsten. Dit zorgt ervoor dat men zich weer meer bewust is van de jaargetijden en van de natuurlijke ritmes van zaaien, groeien en oogsten.

Noten liggen voor het oprapen (walnoten, eetkastanjes, amandelen), maar ook planten zoals artisjokken, aardappelen, mangold en groene kool vallen in de smaak. De aanplant van deze eetbare gewassen helpt eraan mee om gezonde voeding voor iedereen beschikbaar te maken. De eetbare tuinen bevinden zich langs de oude stadsmuur in het centrum van de stad.

De 'Eetbare' stad Andernach, Duitsland © Andernach

PLUKKEN TOEGESTAAN

In Andernach is plukken toegestaan het motto. Groentesoorten zoals wortels, bonen, fruit en bessen, kruiden en snijbloemen worden in de publieke groengebieden geplant en zorgen voor een volstrekt nieuwe kijk op stedelijk groen. Ieder jaar staat een speciale plantensoort bijzonder in de belangstelling. Zo werden in 2010 101 verschillende tomatensoorten in de kasteeltuin geplant, in 2011 100 verschillende soorten bonen en in 2012 20 uiensoorten; 2013 was het jaar van de kool. Een kleine wijngaard met verschillende druivensoorten die er ook geproefd kunnen worden, ligt direct ernaast.

Niet alleen de binnenstad van Andernach  kan als groene stad beleefd worden, ook het stadsdeel Eich; daar is een 14ha grote permacultuurtuin aangelegd. Hier wordt gewerkt volgens ecologische fruit- en groenteteeltprincipes zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en met alleen gebruik van minerale meststof. Ook worden hier verschillende planten op één veld verbouwd die elkaar positief beïnvloeden, en wordt er gemulcht.

Zeldzame veerassen zijn hier ook te vinden. De producten worden in de binnenstad voor een heel schappelijke prijs direct verkocht. Als de binnenstadstuinen leeg geoogst zijn, is er zo nog altijd een vers aanbod aan groente en fruit uit Eich.

De 'Eetbare' stad Andernach, Duitsland © Andernach

Voordelen van de eetbare stad:

  • Bevorderen van vergeten groente- en fruitsoorten
  • Voorbeeldfunctie van duurzame teeltwijzen
  • Nieuwe kwaliteiten in de publieke ruimte
  • Verbetering van het stadsklimaat door meer groene oppervlakken
  • Lagere kosten voor groenonderhoud
  • Actieve en betrokken burgers