Marconistrip, Rotterdam

Impressie van de winkel met verse, lokale producten © Paul de Graaf

Initiatief uit je eigen stad

In april 2012 gaat het eerste stadslandbouwbedrijf van Rotterdam van start. Op de nu braak-liggende Marconistrip wordt een tijdelijk stadslandbouwbedrijf gevestigd. Er zullen groente en fruit geteeld worden, kippen gefokt en vissen gekweekt worden. Ruim een hectare buitenteelt voor groente, 400 m2 binnenteelt met gemengde sla en kruiden, 3.000 m2 kleinfruit en een jaarlijkse productie van 6 ton vis is de doelstelling.

De producten zullen direct aan de consumenten verkocht worden.

Impressie van de locatie © Ferdi Koorneef and DE Sellers

Naast de directe verkoop is het de intentie om festiviteiten, proeverijen en diners te organiseren. Activiteiten voor scholen, bedrijven en vergaderfaciliteiten zijn in de planning. Samen met de Lentis-onderwijsgroep zullen ook jongeren voor de agrarische sector, de horeca en retail opgeleid worden.

Het was niet eenvoudig om het initiatief te realiseren aangezien er geen regelgeving voor dergelijke bedrijven in de stad bestaat. De Gemeente Rotterdam ondersteunt het project.

Sinds 2007 is een groep Rotterdammers onder de naam Eetbaar Rotterdam bezig om stadslandbouw in Rotterdam te bevorderen. Hier is ook het initiatief voor de stadsboerderij op de Marconistrip uit voortgekomen dat door ‘Stichting UIT JE EIGEN STAD’ is ontwikkeld en wordt gerealiseerd.

Doorsnede van zoveel mogelijk circulaire stadslandbouw met gebruik van regenwater en zonne-energie om groenten te verbouwen.
Gedeelte van de boerderij met de verschillende energiestromen © Paul de Graaf