Stad Emden zet in op 100% vernieuwbare energie, Duitsland

De stad Emden gebruikt grote windmolens om energie te produceren © Stadt Emden

Sinds eind jaren ‘80 zet de stad Emden (circa 52.000 inwoners) in Duits Friesland in op verduurzaming van de stad. Beginnend bij gratis advies voor de burgers en bedrijven om de gebouwen beter te isoleren, een integraal installatieadvies en subsidies voor energie-efficiënte apparaten, warmtepompen en zonnecollectoren.

Daarnaast zijn windparken aangelegd die in 117% (240 MWh/a) van de elektrische energie van de huishoudens voorziet, daarnaast zijn PV-panelen geïnstalleerd op een geluidscherm langs de snelweg, op een oude bunker en op een schoolgebouw. Daarnaast heeft Emden een geothermie-installatie.

Van de twee buitenbaden wordt er één voor de helft voorzien van warmte uit thermische zonnecollectoren en de ander voor 100%. Er is een biomassa WKK-installatie gerealiseerd die werkt op houtafval uit de haven. Emden heeft door zijn actieve energiepolitiek veel Europese en nationale prijzen ontvangen en was energiehoofdstad van Europa. De energiepolitiek stimuleert de economische ontwikkeling en heeft Emden ook tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven gemaakt [www.stadtwerkeemden.de].

In totaal produceerde Emden al in 2008 vrijwel 100% van de benodigde energie duurzaam. Erhorn-Kluttig et al., 2011

Literatuur