Tanner Springs Park, Portland, Oregon, VS

Tanner Spring Park, Portland © atelier GROENBLAUW, Madeleine d'Ersu

Op een voorbeeldige wijze is het in Portland gelukt om doelstellingen met betrekking tot ecologie, waterbeheer, kunst en participatie zo tot een resultaat te kneden dat er een prachtig stedelijk park is ontstaan.
Op de plek van een oud industrieterrein is een nieuwe stadswijk ontstaan die aan waarde won door de realisatie van dit waterrijke stadspark.
In de vormgeving van het stadspark is teruggegrepen op de oorspronkelijke natuurlijke staat van het gebied nog voor het industrie- en rangeerterrein werd. Het moerasachtige karakter is door de waterpartijen, het herintroduceren van kwel en de bijpassende vegetatie in een stedelijke setting teruggebracht.

Overzicht van Tanner Springs Park © Atelier Dreiseitl
Tanner Springs Park in Portland © atelier GROENBLAUW, Madeleine d'Ersu

Het afstromende regenwater van de verharde oppervlakken en de aangrenzende straten wordt in de vijver gebufferd. De vijver is op het diepste punt gesitueerd van het aflopende terrein en ligt circa 1,80 meter onder het straatniveau. De vijver wordt begrensd door een kunstobject, de Art Wall, van 60 meter lengte die gemaakt is van oude rails afkomstig uit het gebied. De rails zijn onderbroken door glasstrips met afbeeldingen van libellen, spinnen en amfibieën uit het voormalige moerasgebied.

Bij het ontwerp van het stadspark werden in workshops de bewoners, bedrijven en toekomstige gebruikers van de wijk betrokken. Pötz et al., 2009

plattegrond met rondom aangegeven dat het regenwater van de straten rondom het park in de diep gelegen vijver gebufferd wordt.
Plattegrond van het park © Atelier Dreiseitl

Literatuur